Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Новини от Европейския форум на хората с увреждания

Днес, 22 май 2023 г. в Брюксел  се провежда Годишното Общо събрание на Европейския форум на хората с увреждания. На събранието участва г-н Георги Колев – председател на СИБ. 

Председателят на Съюза ще вземе участие и в  5-ти Европейски парламент на хората с увреждания, който ще се проведе на 23 май в залата на Европейския парламент в Брюксел.

 

Прочетете повече за утрешния форум

На 23 май залата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде домакин на „ -ия Европейски парламент на хората с увреждания “ с участието на над 700 застъпници на хората с увреждания от всички страни от ЕС, представляващи цялото многообразие на хората с увреждания в Европа. През деня делегати, европейски политици, национални министри и международни организации ще се съберат, за да обсъдят ролята на Европейския съюз в насърчаването на правата на хората с увреждания.

Събитието – организирано от Европейския форум за хората с увреждания и Европейския парламент – ще служи като директен канал между националните застъпници и европейските политици на най-високо ниво.

Сред лекторите ще бъдат председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, европейският комисар по въпросите на равенството Хелена Дали и комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. Министрите от Малта и Белгия ще изнесат бележки, както и ръководителят на Националното събрание на хората с увреждания в Украйна.
Защитниците на хората с увреждания също ще приемат манифеста на Европейския форум на хората с увреждания относно европейските избори с широк набор от политически предложения за постигане на приобщаващ ЕС.

Участниците ще обсъждат въпроси в 3 различни панела. Темите включват свободно движение и участие; неравенство и социално изключване; отговор, включващ увреждания.

 

Може да гледате утрешното събитие на живо от следния LINK

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/5th-european-parliament-of-persons-with-disabilities_20230523-0900-SPECIAL-OTHER

 

Повече информация вижте в прикрепения файл

Полезна информация