Председателят на СИБ участва в 5-тия Европейски парламент на хората с увреждания

Председателят на СИБ участва в 5-тия Европейски парламент на хората с увреждания

На 23 май залата на Европейския парламент в Брюксел e домакин на „ 5 -ия Европейски парламент на хората с увреждания “ с участието на над 700 застъпници на хората с увреждания от всички страни от ЕС, представляващи цялото многообразие на хората с увреждания в Европа. През деня делегати, европейски политици, национални министри и международни организации се събраха, за да обсъдят ролята на Европейския съюз в насърчаването на правата на хората с увреждания.

Председателят на Съюза на инвалидите в България г-н Георги Колев и г-жа Валя Ташкова - експерт “Международна дейност” участват във форума. Съюзът присъства на този важен форум благодарение на финансовата подкрепа, осигурена от г-н Адемов - депутат от ГЕРБ и Европейска народна партия. Изказваме огромна благодарност на г-н Адемов за оказаната подкрепа!

Събитието – организирано от Европейския форум за хората с увреждания и Европейския парламент – служи като директен канал между националните застъпници и европейските политици на най-високо ниво.

Сред лекторите са председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, европейският комисар по въпросите на равенството Хелена Дали и комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. Министрите от Малта и Белгия ще изнесат бележки, както и ръководителят на Националното събрание на хората с увреждания в Украйна.

Защитниците на хората с увреждания също ще приемат манифеста на Европейския форум на хората с увреждания относно европейските избори с широк набор от политически предложения за постигане на приобщаващ ЕС.

Участниците обсъждат въпроси в 3 различни панела. Темите включват свободно движение и участие; неравенство и социално изключване; отговор, включващ увреждания.

Повече информация може да намерите на прикрепения файл

 

Полезна информация