„Изкуството и спорта – мостове за партньорство”

„Изкуството и спорта – мостове за партньорство”

В периода 1-3 септември 2023 г. в град Обзор, Националната федерация на работодателите на инвалиди с подкрепата на Съюза на слепите, Съюза на инвалидите и Съюза на глухите в България, реализираха проекта „Изкуството и спорта – мостове за партньорство” финансиран по договор № 20-РИ/2.05.2023 г., от Агенцията за хората с увреждания.

Общият брой на участниците беше 91, от които 72 активно участваха в дейностите по проекта.

Спортните мероприятия стартираха на 2 септември със състезания по:

1.     Турнир по шахмат между представителните отбори на Съюза на слепите, Съюза на инвалидите и Съюза на глухите в България, като всеки беше в състав по четири състезатели. На 1 място се класира отбора на Съюза на слепите с 8 точки, второ място зае формацията на Съюза на глухите с 3 точки и трети са Съюза на инвалидите с 1 точка.

2.     Турнир по тенис на маса между представителните отбори на Съюза на инвалидите и Съюза на глухите в България. Отборен победител е Съюза на инвалидите с 44 точки, а в индивидуалното класиране на първо място е Паун Вътов, на второ място Джейхан Ташчъ и двамата от Съюза на инвалидите, а трето място зае Гергана Димова от Съюза на глухите.

3.     Турнир по бадминтон между представители на Съюза на инвалидите и Съюза на глухите. Класирането по двойки е следното:

·       първо място Данчо Жечев- Съюз на глухите и Емона Иванова - Съюз на инвалидите

·       второ място -Росен Драганчев и Росица Караджова от Съюза на глухите

·       трето място- Ивелин Жечев от Съюза на глухите и Валя Манолова от Съюза на инвалидите и двойката Ивелин Жечев и Синди Скечелиева от Съюза на глухите

Спортната програма продължи на 3 септември с:

1.     Колоездене тандем, което се проведе на крайбрежната алея при много голям интерес. При заложени в проекта 8 двойки се формираха 12 екипа, изразили желание за участие. Състезателите бяха подкрепяни от многобройните зрители по хилядаметровото трасе с „дай, дай, дай !“, „браво !“ и много ръкопляскания. На 1 място се класираха Теодор Стоянов и Хакан Осман от Съюза на слепите, финиширали за 59 секунди, втори са Ивелин Жечев и Димитър Иванов с 68 секунди от Съюза на глухите и трети са Данчо Жечев и Марио Пейков от Съюза на глухите с 69 секунди.

2.     Турнир по шоудаун (тенис на маса) – състезанието по този адаптиран спорт за хора със зрителни увреждания имаше демонстрационна цел. Той се проведе в два етапа, като първоначално петима незрящи играха по между си, след което се включиха състезатели от Съюза на инвалидите и Съюза на глухите, с цел запознаване със специфичната игра.

В парка към хотел „Хоризонт“, при голям интерес се проведе и Художествена работилница „Мост между сетивата“ - интерактивна сесия „Рисувай без зрение“ под ръководството на художничката Събина Данева. Участие взеха представители на Съюза на слепите, Съюза на инвалидите и Съюза на глухите, като на художниците със зрение бяха поставени маски. След приключване на сесията всеки разказа какво е искал да изобрази на платното. За радост на всички присъстващи и разбира се най-много на творците, една от картините беше закупена от зрител.

 Всяка от трите вечери в периода на реализацията на проекта завършваше с концерт в красивият амфитеатър на град Обзор. Първият от тях беше открит от Здравка Терзиева - представител на Националната федерация на работодателите на инвалиди. Приветствия поднесоха Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите, Георги Колев - председател на Съюза на инвалидите и Николай Нинов - председател на Съюза на глухите. Интерес към събитието проявиха много граждани, почиващи в курорта. Всички присъстващи се насладиха на певческото и танцовото изкуство на изпълнителите със зрителни, физически и слухови увреждания. Те щедро  възнаграждаваха всяко изпълнение с бурни аплодисменти, които често бяха съпроводени с покана за бис.